Als je meerdere kinderen hebt, weet je dat het huishouden soms een hele klus is. Hoewel meerdere kinderen voor heel veel plezier en warmte in huis kunnen zorgen, is het soms ook wel eens chaos en drukte. Gelukkig zijn er een paar slimme trucjes die je kan toepassen om de boel op een vlotte manier draaiende te houden. 

Plan vooruit

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een goede planning is belangrijk in een groot gezin. Gebruik bijvoorbeeld een grote familie-kalender om alle afspraken, schoolactiviteiten en hobby’s bij te houden. Maak op zondagavond een weekplanning voor maaltijden, zodat je precies weet wat je elke dag gaat koken en welke boodschappen je nodig hebt. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook stress aan het eind van de dag. Het is slim om de kinderen te betrekken bij de planning, zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt.

Houd de boel georganiseerd

In een opgeruimd huis kan iedereen rustiger zijn, vooral in een groot gezin. Zorg voor voldoende opbergruimte en maak duidelijke afspraken over opruimen. Geef elk kind bijvoorbeeld zijn eigen opbergdoos voor speelgoed en andere spullen. Label deze bakken zodat iedereen weet waar alles hoort. Ook handig: een centraal schoenenrek bij de deur, zodat je nooit meer op zoek hoeft naar die ene verdwaalde schoen. Houd ook de keuken georganiseerd met mandjes voor snacks en broodtrommels, zodat de ochtendroutine soepel verloopt.

Eet samen als gezin

In een groot gezin kan het lastig zijn om iedereen tegelijk aan tafel te krijgen, maar samen eten is een leuk moment om echt samen te zijn. Het is een moment om de dag door te nemen en tijd met elkaar door te brengen. Probeer daarom minstens een paar keer per week een gezamenlijke maaltijd in te plannen. Betrek je kinderen hier ook bij: laat ze helpen met koken of de tafel dekken. Dit maakt het niet alleen gezelliger, maar zo leer je hen ook om hun steentje bij te dragen.

Zorg voor quality-time

In een groot gezin kan het lastig zijn om individuele aandacht aan elk kind te geven. Plan daarom regelmatig één-op-één momentjes in met elk kind. Dit hoeft niks zot te zijn: een wandeling, een spelletje spelen of samen een boek lezen kan al genoeg zijn. Deze speciale momenten zorgen ervoor dat ieder kind zich gezien en gehoord voelt. En vergeet ook niet om tijd vrij te maken voor jezelf en je partner. Een sterke relatie is de basis van een gelukkig gezin.

Bespaar slim op kosten

Een groot gezin brengt hogere kosten met zich mee, maar met een beetje creativiteit kun je flink besparen. Koop eten in bulk bij groothandels of maak gebruik van aanbiedingen en kortingsacties. Tweedehands winkels en online marktplaatsen zijn ideaal voor kleding en speelgoed. Investeer ook in een goede vriezer, zodat je maaltijden kunt bereiden en invriezen voor drukke dagen. En vergeet niet om alle toeslagen en subsidies waar je recht op hebt aan te vragen, ga na hoeveel kindergeld voor 3 kinderen of meer je krijgt en dergelijke. Vergeet bij de geboorte van je kinderen ook zeker niet om een groeipakket aan te vragen!